НАМЕСТО БЛАГОДАРАМ

НАМЕСТО БЛАГОДАРАМ

По повод реализираната донација од амбасадата на Јапонија во детската градинка „Астибо“, објект „ Цветови“, децата низ повеќе активности се запознаа со традицијата, културата, обичаите на Јапонија и Македонија. Храната , спортот, народната музика, ракотворбите беа дел преку кој ги доближивме вредностите на народите на двете држави. На тој начин им укажуваме почит и голема

More

СПИСОК НА НОВОПРИМЕНИ ДЕЦА

СПИСОК НА НОВОПРИМЕНИ ДЕЦА

Почитувани родители, во прилог се списоците на новопримени деца                                         ОБЈЕКТ „АСТИБО“ НОВОПРИМЕНИ ДЕЦА РОДЕНИ 2019 година Име татково име  Презиме                Марија Славче Владимирова Максим Антонио Чамушев Нино Николче Ласков Максим Иван Спасевски Марио Оливер Пешовски

More

ВАШЕТО ДЕТЕ ЌЕ БИДЕ ПРВАЧЕ, ПОДГОТВЕТЕ СЕ !

ВАШЕТО ДЕТЕ ЌЕ БИДЕ ПРВАЧЕ, ПОДГОТВЕТЕ СЕ !

        Убав поздрав со убава песна.

More

НАШИТЕ ПЕТ СЕТИЛА,НАШИ ПЕТ ОСВОЈУВАЧИ НА СВЕТОТ

НАШИТЕ ПЕТ СЕТИЛА,НАШИ ПЕТ ОСВОЈУВАЧИ НА СВЕТОТ

Во основата  на изршувањето на секојдневните активности и задачи во кои го користиме нашето тело  иако навидум од нас не бараат голем напор  во својата основа имаат високо функционални процеси на ниво на централниот нервен систем.Еден од нив е и сензорната интеграција.Таа ни овозможува да ги разбереме дразбите кои доагаат од надворешниот свет но и

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ДАРЕЖЛИВОТО ДРВО

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ДАРЕЖЛИВОТО ДРВО

Преку активното читање сликовници на  децата од најрана возраст им  овозможуваме полесно да го совладаат  говорот,значењето на говорот,читањето и пишувањето.Низ  активното читање сликовници многу позитивно делуваме на нивниот социјален,емоционален и когнитивен развој.Преку сликовниците и раскажување на приказни имаме заедничко дружење преку кое и учиме.Затоа уживајте со вашите најмили во фантазијата на приказните.Оваа приказна ќе разбуди

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ДЕВОЈЧЕТО И ДВАНАЕСЕТТЕ МЕСЕЦИ

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ДЕВОЈЧЕТО И ДВАНАЕСЕТТЕ МЕСЕЦИ

„Убавиот збор железна врата отвора“ „Доброто со добро се враќа“ Прочитајте ја заедно со вашето дете оваа волшебна приказна, една од многуте бајки од нашето  народно творештво преку која ќе научат нови зборови, ќе ја разбудат нивната фантазија и ќе го поттикнат размислувањето…  Децата ќе ви поставуваат многу прашања околу приказната што им ја читате

More

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин

      Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска                                  

More

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин (преку музика)

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин (преку музика)

                Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска -Танц на сабјите од Хачатурјан     -Лесна коњаница увертира од Франц Вон Супе;     -Рапсодија во сино од Гершвин;     -Лебедово езеро од Чајковски;   -Месечина од Дебиси;     -Молњи и громови од Штраус.      

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЕДНА НОВА ПРИКАЗНА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЕДНА НОВА ПРИКАЗНА

    Децата од мојата градинка добија по еден лист на кој имаа нацртано по неколку геометриски форми. Ги гледаат листовите и се чудат, учителката ништо не им кажа. Си зборуваат меѓусебе и погодуваат, на мојот лист има еден триаголник и еден круг – рече Јана. Се замисли и Бојан, па гледа, гледа во листот

More

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин-ЦРВЕНКАПА

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин-ЦРВЕНКАПА

    Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска    

More

ИГРИ ЗА ЗАБАВА И ЗДРАВЈЕ

ИГРИ ЗА ЗАБАВА И ЗДРАВЈЕ

  Во основата на детскиот развој е играта. Играта е од особено значење во првите години од детскиот живот.Таа преставува начин на живот, начин на учење, начин на изразување, начин на комуникација на детето со другите деца и со средината во која живее. Игрите кои во себе како главен сегмент го имаат движењето се во

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЛИСИЧКАТА ПЛЕТАЧКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЛИСИЧКАТА ПЛЕТАЧКА

  Приказните ги разубавуваат деновите, но и  сонот е полесен доколку денот заврши  со убава приказна. Овој пат еве предлог приказна напишана во рима, полесно се памети и детето преку неа  може да научи дека некои зборови можат да бидат слични по форма т.е. да се римуваат или да се совпаѓаат како што се случува

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-БУРСУНСУЛ И ПАСКУЛИНА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-БУРСУНСУЛ И ПАСКУЛИНА

Заедничкото читање сликовници со нашите деца  претставува можност за заедничко дружење. Сликовниците ни откриваат нови перспективи, ни помагаат да го откриеме задоволството на истражувањето, како дa дојдеме до нови идеи или да ги прошириме и збогатиме оние кои веќе ги имаме. Kнигите нé поттикнуваат на акција.Тие можат да ни дадат идеја да создадеме нешто ново,

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЦАРЕВАТА НОВА ОБЛЕКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЦАРЕВАТА НОВА ОБЛЕКА

  Читањето за децата претставува големо задоволство, посебно ако тоа е изразно и сликовито. Полека, полека навлеговме во светот на сликовниците и книгите. Денес сакам да прочитаме за еден цар кој што беше измамен и веруваше во нешто што воопшто не постои. Да слушнеме внимателно што се случило.    ЦАРЕВАТА НОВА ОБЛЕКА Многу одамна живееше

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ШУМСКА ГРАДИНКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ШУМСКА ГРАДИНКА

На малата широчина во шумата се сретнаа другарчињата за да си поиграат заедно. Се договараа, се договараа која игра да ја играат и на крајот решија, да играат игра. Секако дека треба да играат игра, но која , тоа беше интересно прашање. Би сакала вие деца, заедно со вашите родители да раскажете една нова и

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ПЕПЕЛАШКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ПЕПЕЛАШКА

Детството станува волшебно кога е исполнето со принцови, принцази, убави царства. Читањето на приказните се еден од најубавите начини ЗАЕДНО со своите деца да влеземе во едно убаво царство каде децата ќе  слушнат за различни настани и ќе им овозможиме да доживеат различни чувства. Некои ќе бидат пријатни, некои помалку пријатни но сепак ќе останат

More

Игри од моето детство

Игри од моето детство

  Детството е период од животот што сите го поминуваме, но никогаш не се враќа назад. Од детството почнува сé, каков ќе биде развојот на едно дете (еден човек) зависи токму од детството и сите влијанија што тогаш сме ги имале. Основата е токму овде. Бадијала не се рекло уште од античко време дека детето

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЕЖЕТО СНЕЖЕ

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЕЖЕТО СНЕЖЕ

Нашите сеќавања од детството многу често се поврзани со пријатните моменти кои сме ги доживеале додека сме слушале некоја интересна приказна која ни ја раскажала или прочитала нашата мајка,баба,татко,дедо.Некои од тие приказни останале засекогаш врежани во нашите мисли.Сетете се на тие моменти  и сега вие бидете тие кои на сопствените деца ќе им создатете мигови

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЈОВЧЕ И МАРИКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЈОВЧЕ И МАРИКА

Книгите се најтивките и најпостојаните пријатели, тие се најдостапните и најмудрите советувачи, и најтрпеливите учители – Чарлс Вилијам Елиот Јовче и Марика Еднаш, многу одамна во една огромна зелена и густа шума живееја брат и сестра, заедно со нивните родители. Нивните имиња биле Јовче и Марика. Татко им бил дрвосечач и одел секој ден во

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ВИКТОР НА ФАРМА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ВИКТОР НА ФАРМА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин. Ајде денес започнете го денот со една интересна  приказна. Нека биде приказна за авантурите на Виктор и Ана во селскиот двор. Човекот и животните одамна другаруваат, заемно си помагаат и се почитуваат. Ајде да појдеме до најблиското село, да го видиме тоа пријателство и на дело. ВИКТОР НА

More

БАМБИ

БАМБИ

Читањето на детето уште од најмала возраст е многу важно за неговиот понатамошен развој. Истражувањата покажуваат дека на децата на кои им се читало уште од најрана возраст, се развиваат побрзо, покажуваат интерес за животната средина, подобро комуницираат, побрзо учат и тоа е директно поврзано со нивниот подоцнежен успех. Додека им читате децата го доживуваат

More

АЈДЕ ДА РАСКАЖИМЕ ПРИКАЗНА НА ПОИНАКОВ НАЧИН

АЈДЕ ДА РАСКАЖИМЕ ПРИКАЗНА НА ПОИНАКОВ НАЧИН

    Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска    

More

МЕДИЈАЛНА ЛИНИЈА НА ТЕЛОТО И НЕЈЗИНОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО РАЗВОЈОТ НА ДЕТЕТО

МЕДИЈАЛНА ЛИНИЈА НА ТЕЛОТО И НЕЈЗИНОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО РАЗВОЈОТ НА ДЕТЕТО

  Човечкото тело е поделено на две симетрични половини , лева и десна страна со замислена линија која  се нарекува медијална линија. Преминувањето на истата е од големо значење за развојот на детето. Во основа преминувањето на медијалната линија значи способност на деловите од телото да вршат одредена актовност на спротивната страна на телото. Пр.со

More

КОПНЕН СООБРАЌАЈ

КОПНЕН СООБРАЌАЈ

  Сообраќај е превоз на луѓе (патници)  и  разни производи (стоки). Сообраќајот може да се одвива: на копно, по вода во воздух Во копнениот сообраќај учествуваат и пешаците и разни превозни средства: автомобили, автобуси, камиони, возови, велосипеди, мотоцикли, и други. Копнениот сообраќај може да се одвива во населените места, како градовите, населбите, селата. Но може да се

More

ТИВКО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО НА ДВЕ ТРКАЛА

ТИВКО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО НА ДВЕ ТРКАЛА

Тивко превозно средство,на две тркала. Нема потреба од резервоар за храна. Природата со гасови не ја загадува, Задоцниш ли на работа- те спасува Што е тоа????   * ВЕЛОСИПЕД* Велосипедот спаѓа во превозните средства кои го сочинуваат КОПНЕНИОТ СООБРАЌАЈ. Велосипедот е возило кое го придвижува човекот со помош на педали. Велосипедот има две тркала прикачени на рамка,

More

ЖЕЛЕЗНИЧКИ СООБРАЌАЈ

ЖЕЛЕЗНИЧКИ СООБРАЌАЈ

  Децата  секојдневно се учесници во сообраќајот.Со родителите тие патуваат  од дома до градинка, до паркот, до продавницата . Но што значи поимот сообраќај? Сообраќај претставува нестопанска гранка чија цел е пренос на луѓе, стока, материјали, вести од едно место до друго место. За подобро да функционираат и да се движат луѓето и материјалите сообраќајот

More

48 МЕЃУНАРОДЕН ЛИКОВЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА – ЛИДИЦЕ 2020

48 МЕЃУНАРОДЕН ЛИКОВЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА – ЛИДИЦЕ 2020

  https://www.mdvv-lidice.cz/en/current/awards/foreign/#c-28 Shtip – OJUDG Astibo Mixed Media Honourable mention Balabanov Dragan, 5 years За меѓународниот ден на детето – меѓунарпдна пофалница за ликовна творба, признание кое е мотив и награда за сите вработени во детската градинка, а најголемо признание за воспитувачките од голема група ЈАСМИНКА КУКУШЕВА и ВЕСНА ПЕТРОВА кои со својата креативност, посветеност

More

ВОДЕН СООБРАЌАЈ

ВОДЕН СООБРАЌАЈ

Да го започнеме денот со една гатанка: Ни по земја оди ни по воздух по мориња и океани -дење, ноќе броди. Секако погодувате – тоа се БРОДОВИ. Денес ќе се запознаваме со Воден сообраќај и со превозните средства кои се движат по вода. Овде спаѓаат: брод ( бродовите можат да бидат големи или мали, а

More

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

  Светската конференција за благосостојба на децата во Женева, Швајцарија, го прогласи 1 јуни да биде Меѓународен ден на детето во 1925 година. Овој ден обично се одбележува со говори за правата и благосостојбата на децата, но ние вработените во детските градинки користејќи ја својата креативност , инвентивност и ентузијазам сакаме во одбележувањето на овој

More

СООПШТЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ

СООПШТЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ

Почитувани родители, заради моменталната состојба, Ве информираме дека пријавувањето на децата за запишување во градинка можете да го направите со пополнување на пријава за упис. Молиме пријавата да ја пополните во целост со пополнување на сите барани податоци, во спротивно нема да биде процесуирана во рангирањето за прием. Пополнетата пријава со сите барани податоци пратете

More

ВОЗДУШЕН СООБРАЌАЈ

ВОЗДУШЕН СООБРАЌАЈ

  Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска На следниот линк проследете ја видео приказната за Амелија Ерхарт И секако за крај песничка за едно мајско авионче    

More

КРЕДА И АСФАЛТ- КОМБИНАЦИЈА ЗА КРЕАТИВНИ ИГРИ

КРЕДА И АСФАЛТ- КОМБИНАЦИЈА ЗА КРЕАТИВНИ ИГРИ

Игрите на отворено се игри кои носат многу придобивки за детскиот развој а децата навистина ги сакаат.За следните игри ви е потребно само креда, вода, дел кој е асвалтиран или поплочен и желба за игра која на децата никогаш не им недостасува. 1.ЗЕМЈЕНО ПИКАДО На земјата нацртајте неколку концентрични кругови. Секој од круговите означете го

More

ВИДОВИ СООБРАЌАЈ

ВИДОВИ СООБРАЌАЈ

  Линк до песната  

More

ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ПАТОТ

ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ПАТОТ

  Децата за безбедноста во сообраќајот би требало да ги учиме од мали, затоа што децата кои се однесуваат одговорно во сообраќајот како мали, ќе се однесуваат одговорно и како возрасни личности. Заради своите психофизички карактеристики (малиот раст, зависност од други и сл.) децата спаѓаат во една од најранливите учесници во сообраќајот. Малите деца и

More

ЗАБАВНИ ИГРИ СО МЕМОРИСКИ КАРТИЧКИ

ЗАБАВНИ ИГРИ СО МЕМОРИСКИ КАРТИЧКИ

Зошто се важни игрите со мемориски картички? Според проф. Макото Шичида, автор на истоимениoт Шичида метод,    користењето на мемориските картички од најрана возраст има позитивни влијанија во развојот на интелектуалните способности кај децата од повеќе аспекти како: учење на голем број на поими, зборови, – збогатување на речникот, развивање на говорот, насочување на вниманието на

More

ДА ГО ПОЗДРАВИМЕ СЕКОЈ ДЕЛ ОД ДЕНОТ

ДА ГО ПОЗДРАВИМЕ СЕКОЈ ДЕЛ ОД ДЕНОТ

Секој ден му се радуваме на новиот ден кој започнува со раѓањето на Сонцето.Сонцето со своите светли зраци ја буди целата природа, ги буди децата  да излезат и да се радуваат на безбројните волшепства што ги нуди. Откако ќе се разбудиме  му се радуваме на новиот ден исполнет со игра и радосни моменти поминати ЗАЕДНО

More

ДЕН И НОЌ

ДЕН И НОЌ

По денот исполнет со детска игра и радости децата  мирно заспиваат затоа и  знаат дека утрото  во постелата  ќе светнат првите сончеви зраци и ќе ве разбудат.  Сите бубачки, животни и растенија се будат радувајќи се на нежните утрински зраци. Сонцето е будење за сите. Сите му се радуваат на сонцето затоа што тоа ја

More

ЦРЕШИТЕ ШТО ОСТАНАА САМИ

ЦРЕШИТЕ ШТО ОСТАНАА САМИ

На големото дрво цреша се родија многу цреши.Најпрво тие беа зелени, но сонцето ги топлеше и ги галеше , па тие почнаа да ја менуваат бојата, да црвенеат. Меѓу нив имаше и две цреши како обетки, многу немирни. По цел ден се нишаа и си играа со листовите. Кога црешите добија убава црвена боја ,

More

ЦРЕШИ

ЦРЕШИ

                    Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска За крај на ова здраво дружење една песна за здравата храна    

More

ЈАГОДИ

ЈАГОДИ

Пролетта не радува со многу убавини а помеѓу нив се и слатките  и здрави уживања. Таа ни ги донесе  свежите овошја кои што со нетрпение ги очекувавме веќе неколку месеци.  Децата  сакаат да јадат многу зрело, свежо и вкусно овошје. Да заопочнеме со  гатанка за едно вкусно пролетно овошје кое што и децата  а и

More

ДРВОТО МОЈОТ ПРИЈАТЕЛ

ДРВОТО МОЈОТ ПРИЈАТЕЛ

    Во шумата има многу дрвја , различни по големина, дебелина и висина. По цел ден високите дрвја им раскажуваат на малите дрвја што се движи по небото, а малите дрвја им раскажуваат што се движи по земјата. Така малите дрвја можат да ги видат крадците на дрвја,  а високите дрвја ги гледаат пожарите

More

БЕЗ ПРИЈАТЕЛИ,ЖИВОТОТ Е ТАЖЕН

БЕЗ ПРИЈАТЕЛИ,ЖИВОТОТ Е ТАЖЕН

  Гулаб и пчела Бзззз… Оф , колку прекрасно пролетно утро. Јас, пчелката, сум многу расположена за работа. Од цвеќињата ќе соберам цветен прав, а од него ќе направам мед за децата… Бззз… И така пчелката летна кон цветната градина, а  таму ја пречека едно цвеќенце, па ја праша: Добро утро, пчеличке работничке. Погали ме

More

ЛЕГЕНДА ЗА ЧАЈОТ

ЛЕГЕНДА ЗА ЧАЈОТ

ЛЕГЕНДА ЗА ЧАЈОТ  Некогаш, многу одамна, преку високите планини, преку многу мориња, преку полиња и ливади, во Јапонија , каде што сонцето најпрво излегува, живееше малиот принц Шен. Секое утро, принцот Шен стануваше рано и го слушаше цвркотот на птиците во својот двор. Но едно утро кога стана, дотрча до прозорецот, го отвори и наслушна,

More

ФУДБАЛ

ФУДБАЛ

  Фудбалот е игра за које знае целата планета Земја. Го сакаат и децата и возрасните. Затоа преставува вистинска прилика за заедничко поминато време со семејството. Со следните активности и игри се стекнуваат вештини  поврзани со овој спорт. И татковците и мајките се рамноправни играчи со децата во нашата игра. Да играме  ЗАЕДНО со нашите

More

Е-занимална-„Пат до најубавата планета“

Е-занимална-„Пат до најубавата планета“

Почитувани родители, ЗАЕДНО со децата тргнете на едно интересно „патување“ со презентацијата која ја изработи воспитувач Н.Мусева

More

БУКЕТ ОД ПОЛСКО ЦВЕЌЕ

БУКЕТ ОД ПОЛСКО ЦВЕЌЕ

Пролетта ги буди сите наши сетила. Ни нуди безброј задоволства од бои, звуци, мириси. Искористете го секој момент за ЗАЕДНО со вашето дете да уживате во убави пролетни моменти.   БУКЕТ ОД ПОЛСКО ЦВЕЌЕ Секоја пролет природата со себе ги носи прекрасните шарени цвеќиња кои растат на ливадите, полињата. Кога ќе дувне тивкото ветре тие

More

УМЕТНОСТ СО ПРИРОДНИ МАТЕРИЈАЛИ – LAND ART

УМЕТНОСТ СО ПРИРОДНИ МАТЕРИЈАЛИ – LAND ART

    Детската игра секогаш создава креативни и различни форми и фигури од материјалите со кои си играат. Сетете се на замоците,формите, животни кои сте ги граделе од песок.                          Можеби изборот за игра биле  камчиња, дрвца, ливчиња.            

More

ЖЕЛКИ-бавни но неверојатни животни

ЖЕЛКИ-бавни но неверојатни животни

      Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска Песничката погледнете ја на следниот линк https://www.youtube.com/watch/v=IbfStzqhOBQ  

More

ГОЛЕМИТЕ ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА

ГОЛЕМИТЕ ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА

      Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска Песничката може да ја погледнете на следниот линк  

More

„Вежбаме Ние, Вежбајте и Вие“

„Вежбаме Ние, Вежбајте и Вие“

Почитувани родители, на следниот линк проследете уште една активност поврзана со здравјето и физичкиот развој на децата

More

Приказна за кучето кое било тажно или среќно? – одлучете вие

Приказна за кучето кое било тажно или среќно? – одлучете вие

  Еден ден Сашко и Маја излегоа да си поиграат во паркот. Играјќи си тие забележаа едно кученце седнато  во тревата кое постојано гледаше во нив, како да сакаше да им каже нешто. Децата се доближија до кученцето за да го погалат и да си поиграт со него. – Леле колку е слабичко, кутрото, сигурно

More

МАЛИ УМЕТНИЦИ, ШАРАНИЦИ,БРОЈАНИЦИ

МАЛИ УМЕТНИЦИ, ШАРАНИЦИ,БРОЈАНИЦИ

Првите детски цртежи претставуваат само чкртаници по хартијата и оваа фаза трае некаде до третата година. За да стигне детето до конечната работа и да нацрта нешто со јасни мотиви тоа мора да помине по пат на многу обиди и вежбања.Многу важно е во тој момент да му пружите прилика и непречено да ги пробува

More

ЛИГАВИТЕ ВЛЕЧКОВЦИ

ЛИГАВИТЕ ВЛЕЧКОВЦИ

Песничката може да ја погледнете на следниот линк   Активноста е предлог на воспитувач  Ц.Наковска

More

ПОЛЖАВОТ-ПРИЈАТЕЛ НА ДОЖДОТ

ПОЛЖАВОТ-ПРИЈАТЕЛ НА ДОЖДОТ

  Пролетта е овде, а со неа и пролетните дождови. Знаете ли кој најмногу ги сака дождовите? Полжавите! Кога е врнежливо, полжавите сакаат да се шетаат. Чести гости се во нашите дворови, паркови, па дури и во дворот на нашата градинка. А, како изгледа полжавот? Полжавот е животно кое секогаш си ја носи својата куќичка

More

ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА

ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА

  Песна за МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА – Чук-чук! – Кој чука? – Јас сум, твојата, македонска азбука! – Што, тука? – Дојдов, да ме учиш, да ме знаеш, од А до Ш, да пишуваш и читаш.. Со мене многу ќе вредиш, цел свет ќе го патуваш а дома ќе седиш!   Стихови: Ванчо Полазаревски извор :

More

Е-ЗАНИМАЛНА-Видови на скокања,прескокнувања,провлекувања

Е-ЗАНИМАЛНА-Видови на скокања,прескокнувања,провлекувања

Почитувани родители, на следниот линк проследете уште една презентација посветена на здравјето и физичкиот развој на децата подготвена од стручен соработник по ФЗО М.Петров.

More

МРАВКИ

МРАВКИ

Денес имаме интересна задача, би сакала и вие да ми помогнете. Но, најпрво да ја погодите гатанката: Црно живо поточе, по земја тече, црно живо синџирче, по ѕидот се влече. (МРАВКИ) Ајде  да ја прочитаме  приказната ”Штурецот и Мравката” и да се запознаеме со овие вредни мали инсекти.   ШТУРЕЦОТ И МРАВКАТА Додека беше лето,

More

МИНИ ЅВЕРЧИЊА

МИНИ ЅВЕРЧИЊА

Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска Песничката за пајачето е достапна на следниот линк https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DzIeK-TfHsBs%26fbclid%3DIwAR2tyPiGjwWrDUflZi0zvero_jjMu_byVMxuMEKdLVE8m0EumUPghMNMoaA&h=AT002FKaRJeYXfuvubIc9PxhZWhNrE_Xs_k1IEWVzE4B0LaxoFPZT1Ecf4aa0ll6BhbnEOufk0oBPo5H68vKeK6BLqAImS-OSj2qrInMr16Eh7tUXFlk3Ut18KkWl_jOv6k

More

БОИТЕ НА ВИНОЖИТОТО ВО ХРАНАТА

БОИТЕ НА ВИНОЖИТОТО ВО ХРАНАТА

  Пролетта е насекаде околу нас. Може да ја почувствуваме како топло сонце, може да ја помирисаме како убав цвет, да ја почувствуваме како нежно ветре. Пролетта ни ги донесе и првите зеленчуци, а тие се  богатство од форми и бои. Вистинско богатство на пролетната трпеза. Зеленчуковите салати се вкус во кои сите уживаме, а

More

Сакам радост! Не сакам тага.

Сакам радост!  Не сакам тага.

      Денешниот празник е уште еден убав повод за поминати прекрасни моменти со семејството.Оваа година малку ќе е поразличен но се надевам ќе е исполнет со многу среќни моменти.Веќе се направени плановите како барем за кратко да поуживаме во убави моменти надвор.Тоа ќе ни пружи задоволство и среќа.   . Но може да

More

ОД ЦВЕТ НА ЦВЕТ-ПОЛНА ТЕГЛА МЕД

ОД ЦВЕТ НА ЦВЕТ-ПОЛНА ТЕГЛА МЕД

Празен ден Еден пролетен ден пчеличката Маја за првпат излезе од кошницата во која живее и летна кон ливадата да собере цветен прав. Кога ја виде ливадата таа извика: -Каква убавина, колку многу цветови. Сакам сите да ги помирисам и со сите да се запознаам. И така пчеличката цел ден летала од цвет до цвет

More

ПРОЛЕТНО БУДЕЊЕ НА ИНСЕКТИТЕ

ПРОЛЕТНО БУДЕЊЕ НА ИНСЕКТИТЕ

  Знаеме дека со доаѓањето на пролетта се буди целата природа.Се буди тревата,се будат цвеќињата,се будат дрвјата,се будат инсектите. Во прилог на тоа ви презентираме интересен расказ за инсектите и нивната дилема околу тоа кој е најработлив. КОЈ Е НАЈРАБОТЛИВ ? Сонцето е насмеано. Пролет е. Дрвјата цутат. А и цвеќињата исто така. Тревата е

More

ПЕПЕРУТКИ

ПЕПЕРУТКИ

Пролетта е годишно време кое го сакаат децата , го сакаат цвеќињата, пчелките , пеперутките. Топлото сонце ги мами сите надвор во убави авантури. Но понекогаш се случуваат и незгоди.  А, во незгода треба да се помогне. Една незгода и се случи на една мала пеперутка. Ајде да откриеме кој и помогна.     ПЕПЕРУТКА

More

КОЈ ЈА СОЗДАЛ СЕНКАТА?

КОЈ ЈА СОЗДАЛ СЕНКАТА?

  Каде е чорапчето ? Едно утро мајката влегува во собата на Паола и со нежен глас ја буди. Добро утро, мило мое, ајде разбуди се , надвор сонцето огреало, птиците се распеале и те викаат да излезиш во дворот за да си поиграш со нив. Паола веќе се привикна секојдневно да си игра во

More

ДА ВЕЖБАМЕ, ДА СЕ ДВИЖИМЕ, ДА СЕ РЕЛАКСИРАМЕ

ДА ВЕЖБАМЕ, ДА СЕ ДВИЖИМЕ, ДА СЕ РЕЛАКСИРАМЕ

Една од најважните способности кое детето треба да ги усвои и усоврши во првите пет години е правилното држење на моливчето, боичката што ќе му овозможи лесно усвојување на процесот на пишувањето.Но пред да научиме да пишуваме треба многу да вежбаме.Потребно е да ги вежбаме прстињата на рацете, да го усовршуваме т.н. пинцетен фат кај

More

Е-занимална-Вежби за умешност на работа со мали предмети

Е-занимална-Вежби за умешност на работа со мали предмети

Почитувани родители, на следниот линк проследете ја презентацијата изработена од страна на стручниот соработник по ФЗО во ОЈУДГ„ Астибо“-М.Петров.

More

E-занимална-ПРОЛЕТНА ПРИКАЗНА

E-занимална-ПРОЛЕТНА ПРИКАЗНА

Почитувани родители, на следниот линк може да ја проследите најновата активност од Е-занимална изработена од воспитувач Ц.Наковска.Уживајте во  една убава  „Пролетна приказна“.

More

ИГРАТА НА ВЕТРОТ

ИГРАТА НА ВЕТРОТ

Ветрот  како природна појава е многу чест во нашиот град. Кога е студен не е пријатен , но пролетното ветре е топло и  не кани на игра. Ајде да си поиграме со ветрот, да направиме интересна играчка ЗАЕДНО со нашето дете. -Што прави ветрот? Заедно со детето изработете играчка од картон и хартија во боја.

More

СПОДЕЛИ ПРИКАЗНА – ПРОЧИТАЈ КНИГА – СВЕТСКИ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКИTE ПРАВА

СПОДЕЛИ ПРИКАЗНА  – ПРОЧИТАЈ КНИГА – СВЕТСКИ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКИTE ПРАВА

Останете дома, прочитајте им приказна на вашите деца, но не само денес кога е Светски ден на книгата и авторските права. Тоа нека ви биде убава секојдневна навика. Денот на книгата е прогласен според датумот на раѓање и денот кога го напуштили овој свет повеќе големи личности, важни за светот на литературата како што се

More

ДА СЕ РАДУВАМЕ НА ПРИРОДАТА

ДА СЕ РАДУВАМЕ НА ПРИРОДАТА

  Љубопитноста е една од најважните одлики на детето.Таа е главниот двигател на неговиот развој и најважен поттикнувач на процесот на учење.Природата и природните појави се огромно поле за забава и учење. ЗАЕДНО набљудувајте, истражувајте, експериментирајте , учете и најважно уживајте во секој момент поминат со своето дете.Овозможете  му на детето богато сетилно искуство и

More

50 години – ДЕН НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

50 години – ДЕН НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

    И после толку години сеуште се прашуваме дали сме направиле доволно, како треба да се однесуваме, што може да направиме за да ја сочуваме Планетата за нашите деца, за нашите внуци, за нашите идни поколенија. Децата од детската градинка „ АСТИБО “ ги почитуваат правилата од ЕКО – КОДЕКСОТ, а вие почитувани родители

More

ЕДНО ДЕТЕ – ЕДЕН ЦВЕТ – СИТЕ ДЕЦА НАЈУБАВ БУКЕТ НА ЦЕЛ СВЕТ

ЕДНО ДЕТЕ – ЕДЕН ЦВЕТ – СИТЕ  ДЕЦА  НАЈУБАВ  БУКЕТ НА ЦЕЛ СВЕТ

    МАЛИОТ ЦВЕТ   Пролетта дојде и приридата се разбуди. Тревата се раззелени, цветовите изникнаа, бубачките се разлетаа. За првпат  оваа пролет изникна еден мал цвет. Ги отвори очите , се протегна , се прозевна , погледна наолоку и се насмевна. – О, јас сум цвет, колку убаво  – и тогаш ја здогледа пеперутката.

More

ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИ-ВРЕМЕ НА ВНИМАНИЕ КОН СИТЕ

ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИ-ВРЕМЕ НА ВНИМАНИЕ КОН СИТЕ

Периодот на празници кај сите нас ги буди позитивните емоции,  сите сме разнежнети, покажуваме љубов, емпатија кон семејството и другите. Целото ова расположение влијае на сите членови од семејството а најмногу на децата. Сите се чувствуваме радосно среќно со сите ситни активности кои ни предизвикуваат чувства на задоволство и среќа. Позитивната енергија во семејството уште

More

Е-занимална-„ШЕЌЕРНАТА РЕПКА“

Е-занимална-„ШЕЌЕРНАТА РЕПКА“

Почитувани родители, повелете линк за уште една интересна презентација од нашиот воспитувач А.Малиновска. Приказната „ Шеќерната репка“ ќе не врати  во детството и ќе биде убава прилика за убаво поминато време со нашето семејство. https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D4GyWwgyYtU0%26fbclid%3DIwAR2lsTAOjfeksqn2OxAcqyy9n9Y2yZbVNePG3x7-CD_mfGrLykpr6PgjA2w&h=AT0R9GICpuVfYssr46nC7w0f_iO0U7uIdDPEHioIVQISlQH-QpSb_1UKEEBl5gS0bbHn3WO6xkZPLa4Or-o6OZ7EIhanp3R_9OQQJaTDiOhd4GeV14dVbSv-LogKNZuXlkNRSz3Ujmeu

More

ВЕЛИГДЕНСКИ ИГРИ

ВЕЛИГДЕНСКИ ИГРИ

  Украсувањето на домот за време на велигденските празници носи пријатни моменти за целото семејство. Да се обидеме заедно со децата да изработиме велигденски декорации , а празничната атмосфера да ја надополниме со убави велигденски игри.  -Велигденска кошничка Потребни материјали се: лист од блок, боички и ножички. Нацртајте, избојте и исечете кошничка  со слама. На

More

ВЕЛИГДЕН ВО ДОМОТ

ВЕЛИГДЕН ВО ДОМОТ

  Сите знаеме дека ни пристигна пролетта, а со пристигнување на пролетта  се ближи  Велигден, празник кој носи многу радост, среќа и топлина во нашите домови. Приказната за Најголемото јајце ќе ви раскаже за доживувањата на Тино.   НАЈГОЛЕМОТО ЈАЈЦЕ Се ближеше Велигден. Како и секоја година, Тино со родителите отиде на село кај баба

More

Е-занимална-ЕДУИНО

Е-занимална-ЕДУИНО

Почитувани родители, ЕДУИНО преставува националната веб платформа за образование која е администрирана и предводена од Бирото за развој на образование.Бирото за развој на образование заедно со Министерството за образование и наука  и Министерството за труд и социјална политика  ќе се вклучат во промоција на платформата како и во процесот на одобрување на нови предлог игри,

More

ПРАЗНИЦИ СЕ БЛИЖАТ

ПРАЗНИЦИ СЕ БЛИЖАТ

  Празници ни се ближат и ни носат мигови на уживање со нашето семејство.Приказните поврзани со празниците се успешна комбинација за создавање на прекрасни детски спомени. Сместете се удобно во вашиот дом, во омиленото место за раскажување или читање на приказни – сликовници. Откако ќе ја прочитате еднаш приказната во целина, следниот пат потрудете се

More

БОИТЕ НА СОНЦЕТО

БОИТЕ НА СОНЦЕТО

Сонцето е извор на топлина и живот. Во неговите зраци уживаме сите, и растенијата и животните и  ние луѓето. Со сонцето и неговите зраци може да играме надвор а може да го внесеме и во нашиот дом преку интересни  драматизации и игри. За драматизацијата„Сонцето и облакот„  обидете се да изработите апликации на сонце и облак

More

BRAIN-BREAK

BRAIN-BREAK

Дома можеме да бидеме активни и да учиме. Во период кога сме принудени на ограничено движење, online учење и пролонгирано седење, постојат алтернативни форми на физичка активност. Со логирање на следниот линк: https://brain-breaks.com/…(sign in/log in) пристапувате на online платформа на која се достапни кратки видеа со различни форми на движење, елементи од различни спортови, танци од различни

More

Е-занимална-БОИТЕ НА ОВОШЈЕТО И ЗЕЛЕНЧУКОТ

Е-занимална-БОИТЕ НА ОВОШЈЕТО И ЗЕЛЕНЧУКОТ

Почитувани родители, уште една интересна презентација за зедничко дружење и учење со вашите најмили.Презентацијата ја изработи воспитувач Љ.Соколова.Можете да ја погледнете на следниот линк https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DJSqqjtpiPps%26feature%3Dyoutu.be%26fbclid%3DIwAR3JhYwWhhixuw3Ld-lNB_1s-QCO4avjXy73yRA_-Ff0KuADn9x2l9U5sqw&h=AT2HHTqsuqqH5Hpbv_3rHQs5I5ovHtwbOkGhJKb8uHSe6UsM3Zzw-Hn83wA5Q2dcjgnbTqBuxY-QL9J-DKTZAnaPlV3Eg3k2IKNHEYgomn89QEnP5ZyQWDeTTJhtdaocx_I

More

РАЗИГРАНИ БРОЕВИ

РАЗИГРАНИ БРОЕВИ

  Здраво дечиња додека сме дома сакам да ве запознам со неколку игрички,кои ќе допринесат да се чувствувате исполнето и задоволно,бидејќи додека вежбаме ние играме, се забавуваме и учиме. Во оваа активност ќе се запознаеме со повеќе игрички, така што  ќе можат да ја играат и дечињата од помалa возраст од 3-4 год. преку која

More

Е-занимална ВОЗОТ ПАТУВА

Е-занимална ВОЗОТ ПАТУВА

Почитувани родители, на следниот линк може да ја проследите новата презентација поставена на  Е-занимална наменета за децата од предучилишна возраст  изработена од воспитувач Д.Митева

More

ЦРВОТ ВИЛИ

ЦРВОТ ВИЛИ

Здраво деца Најпрво да ве прашам нешто. Ако некогаш сте копале во земја сигурно сте нашле едни долги, кафеави, лигави мали животинчиња кои живеат таму. Тоа се црвчињата. Знам дека ќе кажете дека се можеби страшни и лигави, но верувајте ми тие се многу вредни и после денешната активност ќе ви се допаднат. Сигурно ќе

More

БУБАМАРА

БУБАМАРА

Здраво дечиња. Сите знаеме дека ни пристигна пролетта, а со пролета дојдоа и цветчињата, пеперутките, бубамарите…   Денес имаме интересна задача  а би сакала и вие да ми помогнете но, најпрво сакам да прочитаме  една интересна приказна за бубамарата. Ве молам со внимание да ја прочитаме… БУБАМАРА Во ливадата живееше една бубамара со прекрасен црвен фустан.

More

Е-ЗАНИМАЛНА-нови приказни

Е-ЗАНИМАЛНА-нови приказни

Почитувани родители, на следниве линкови можете да ги проследите новите презентации од нашите вработени. Истите се изработени од воспитувачките Славица Стојанова и Благица Атанаскова. https://www.youtube.com/watch?v=b-g7OSC2ku0 https://www.youtube.com/watch?v=QnECQwBNj84

More

ЦВЕТЧИЊА ВО ПАР

ЦВЕТЧИЊА ВО ПАР

    Пролеттта ни дојде ни донесе   безброј бои и  природата добива прекрасен сјај. Во моментите кога мора да останеме дома и не можеме да си дозволиме да уживаме во убавината на пролетта во природата добро е да се обидеме да ја внесеме пролетта во нашиот дом. Читањето на приказни,  раскази , песнички се добар начин 

More

Е – ЗАНИМАЛНА

Е – ЗАНИМАЛНА

  Почитувани родители, во прилог следат презентациите на воспитувачките од нашата градинка „ Астибо“, со кои вашите деца ќе се забавуваат, играат и ќе се стекнат со нови сознанија, затоа гледајте го но и внимавајте на пораките кои ги добивате – да прераскажете приказна, да изработите цртеж или да патувате, сето тоа ЗАЕДНО со вашите

More

ВАКА-ТАКА

ВАКА-ТАКА

РУБИКОВА КОЦКА   Една од омилените активности на децата е цртањето.Тие сакаат да цртаа деца,сонце,куќи,дрвја. Знаат да ја нацртаат среќата,да ја нацртаат љубовта.Во оваа игра правиме интересна комбинација од цртање и играње со Рубикова коцка.За играта ќе ни бидат потребни: Рубикова коцка-која мислам дека секое семејство ја има бидејки е интересна како за децата така

More

КОЛКУ ЌЕ ПОГОДАМ??????

КОЛКУ ЌЕ ПОГОДАМ??????

ВРЕМЕНСКИ ПРОГНОЗЕР Кога секојдневно има големи промени во временските услови, интересно е да водите календар на природата ЗАЕДНО со вашите деца. Подгответе на еден лист табела во која ќе ги напишете сите денови од неделата, и секое утро ќе нацртате соодветен знак според тоа како го гледаат децата, а во вториот ред да нацртаат како

More

ВИНОЖИТО ЗА НАДЕЖ

ВИНОЖИТО ЗА НАДЕЖ

      ВИНОЖИТО ЗА НАДЕЖ „СÉ ЌЕ БИДЕ ДОБРО“ е пораката на децата од Италија кои како и децата од нашата татковина се во домашни услови, без можност за дружење и заедничко играње. Цртежите со виножито и пораката„ СÉ ЌЕ БИДЕ ДОБРО“ ги има насекаде, на прозорци, тераси, врати. Кон оваа иницијатива се приклучија

More

1ви април-ДЕН НА ШЕГАТА

1ви април-ДЕН НА ШЕГАТА

  Почитувани родители, во пресрет на 1ви Април, ден на шегата, ви предлагаме да направите домашна забава на која секој ќе биде јунак на својата фантазија.           За да им објасните на децата зошто треба да останат дома, да не одат во градинка, да не одат во игротека, ви предлагаме да им ја прочитате

More

СЕМЕЈСТВО Е СÉ

СЕМЕЈСТВО Е СÉ

                                               Во табела 2 која ја имате за пример, овозможете му на детето на крајот од денот,  само да запишува дали и колку ги следело насоките кои важат за сите членови во семејството

More

ХУМАНОСТА НА ДЕЛО

ХУМАНОСТА НА ДЕЛО

Вработените во ОЈУДГ Астибо Штип изработија заштитни маски од памучен материјал и истите беа донирани на корисниците на Народна кујна во Штип (80), ЈЗУ Здравствен дом др.Панче Караѓозов (100) и АД Македонска Пошта подружница Штип (50). #седете дома #се грижиме                                      

More

СЕМЕЈСТВО Е СÉ

СЕМЕЈСТВО Е СÉ

  Почитувани родители, во овој период додека сите престојуваме дома, кога сме упатени едни на други во семејството, имаме убава можност да ги потврдиме, да ги започнеме или пак да ги обновиме вредностите кои никогаш не го губат своето значење. Може да бидат подзаборавени но никако исклучени. Затоа низ игра и забава убаво е да

More

КОЛКУ ПОРАСНАВМЕ???????

КОЛКУ ПОРАСНАВМЕ???????

  Ајде да прололжиме да мериме.Еве уште еден начин како да го направиме тоа.Оваа активност е една од варијантите на претходната активност кога децата мереа со апликации од дланки и стапки. Mожеме и вака. Децата може да користат  педи за да се измерат мегусебно.Едното дете лежи долу а другото го мери.Мерењето го прави со тоа

More

КОЛКУ ПОРАСНАВМЕ??????????

КОЛКУ ПОРАСНАВМЕ??????????

  Децата навистина бргу растат,а тие тоа сакаат да го знаат и покажат.Затоа и сакаат да се измерат ,да се споредат со дада,бато.Мерењето може да биде на најразлични начини а не само стандардно со сантиметри.Ви нудиме игра со која децата ќе можат да се запознаат со процесот на мерење на малку поинаков начин,начин кој  за

More

МАЛКУ ПОИНАКВИ ИГРИ

МАЛКУ ПОИНАКВИ  ИГРИ

ГЛЕДАЈ – РЕДИ – СПОРЕДИ Детството е најбезгрижниот период од детството.Играта и играчките секако дека се неразделлив дел од секојдневието на секое дете.Многу често сме сведоци дека децата во својата игра користат многу предмети од секојдневниот живот.Не секогаш нашето дете ќе се израдува на купената играчка која на нас многу ни се допаднала.затоа ајде да

More

ТАНЦОТ НА СНЕГУЛКИТЕ

ТАНЦОТ НА СНЕГУЛКИТЕ

ТАНЦОТ НА СНЕГУЛКИТЕ        Во овој момент кога надвор паѓа снег, идеално е да направите снегулки заедно со вашето дете.  Големината на снегулките треба да биде различна , односно големи и мали. Ставете ги во сина ќеса која треба да претставува облак. На подот поставете ( нацртајте ) два круга – голем и мал,

More

ЧИСТОТАТА Е ПОЛОВИНА ЗДРАВЈЕ

ЧИСТОТАТА Е ПОЛОВИНА ЗДРАВЈЕ

ПРАВИЛНО МИЕЊЕ НА РАЦЕТЕ Само одржување на хигиената и правилното и често миење на рацете со топла вода и сапун ќе ве заштитат од ширење на заразни инфекции од секаков вид. Затоа почитувани родители за стекнување на правилни навики кај децата, за миење на рацете ви предлагаме заедно со децата да ја кажувате оваа стихотворба

More

ПОДГОТВЕТЕ СЕ ДА БИДЕТЕ УСПЕШЕН ВОСПИТУВАЧ НА СВОЕТО ДЕТЕ

ПОДГОТВЕТЕ СЕ ДА БИДЕТЕ УСПЕШЕН ВОСПИТУВАЧ НА СВОЕТО ДЕТЕ

  ПОДГОТВЕТЕ СЕ ДА БИДЕТЕ УСПЕШЕН ВОСПИТУВАЧ НА СВОЕТО ДЕТЕ Почитувани родители, знаeмe дека не е едноставно да се справите со предизвикот пред кој сме исправени сите заедно во овој момент на непредвидена и неочекувана состојба во која се најдовме не по своја волја. Но гледајте на целата ситуација од ведрата страна , а тоа

More

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ

ВАЖНО  СООПШТЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ

Почитувани родители, Ве информираме дека потврди  ќе се издаваат во управата нa градинката ОЈУДГ,,Астибо,, во деновите четврток и петок(12 и 13 март) во периодот од 09: 00 до 15 :оо часот. Со почит, ОЈУДГ „ АСТИБО“ Штип

More

ДОАЃА НОВА ГОДИНА ЌЕ НИ ДОНЕСЕ НОВА ГРАДИНКА

ДОАЃА НОВА ГОДИНА ЌЕ НИ ДОНЕСЕ НОВА ГРАДИНКА

    Во семејството на детската градинка „Астибо“ членови се и градинките „Цветови“,  „ Сончогледи“  и „ Бамби“ .  За среќа и радост на децата се ближи отварањето на новата градинка за која молиме да дадете предлог за име на нашата веб страна или во порака  на нашиот фејсбук профил.  

More

НАПРАВИ НЕШТО ДОБРО ЗА СВОЕТО ДЕТЕ-ОТВОРЕНА БИБЛИОТЕКА

НАПРАВИ НЕШТО ДОБРО ЗА СВОЕТО ДЕТЕ-ОТВОРЕНА БИБЛИОТЕКА

  Ако го поттикнете своето дете да сака да разгледува сликовници и да раскажува приказни , ќе му помогнете да научи да зборува правилно, да ја развие фантазијата, креативноста, но и да споделува и да разменува сликовници со своите другарчиња. Идеата за создавање на отворена библиотека – место од каде што децата ќе можат да

More

АКТИВНОСТИ ВО ПРИРОДА – OUTDOOR CLASSROOM DAY

АКТИВНОСТИ ВО ПРИРОДА – OUTDOOR CLASSROOM DAY

Детската градинка „Астибо“ е дел од меѓународната мрежа на образовни институции во кои се споделуваат активности реализирани во природа без разлика на временските услови и земјата во која работиме. Нашата активност се реализираше со децата од 4 – 6 годишна возраст со посета на паркот Бриони при што децата собираа лисја од листопадните дрвја, плодови

More

НАПРАВИ НЕШТО ДОБРО ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

НАПРАВИ НЕШТО ДОБРО ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

Празникот на градот е и патронен празник на нашата установа – Детската градинка „Астибо“ од Штип , кој го посветуваме на подигање на еколошките стандарди во начинот на размислување и воспитување на родителите и на децата кои се згрижени во нашата установа. Во време на глобално затоплување и загадување на околината, ние вработените од установата

More

СВЕТСКИ ДЕН НА ШТЕДЕЊЕ

СВЕТСКИ ДЕН НА ШТЕДЕЊЕ

Во посета на банките НЛБ – Тутунска банка и Шпаркасе банка, беа децата од голема група од објект „Сончогледи“ за да им го честитаат Светскиот ден на штедењето. Децата со своите воспитувачки го прифатија повикот на НЛБ – Тутунска банка да ги дадат своите цртежи кои ќе послужат за донација на средства за детската клиника

More

ЈА ЗАПОЗНАВАМЕ ПРИРОДАТА

ЈА ЗАПОЗНАВАМЕ ПРИРОДАТА

Посетата на ЗОО паркот ја искористивме да ги запознаеме децата со промените во природата во есен, листопадните дрвја и нивните плодови – костен, желад, да препознаат кои лисја на кое дрво му припаѓаат, но и да се грижат за околината да не ги кршат гранките за да имаме чист воздух. Ги нахранија животните, се дружеа

More

БОИТЕ НА ВИНОЖИТОТО-СВЕТСКИ ДЕН НА ХРАНАТА

БОИТЕ НА ВИНОЖИТОТО-СВЕТСКИ ДЕН НА ХРАНАТА

    Овој ден значи дека секој на планетата Земја има право на храна, на пристоен оброк, но во нашата средина важно е да ги научиме децата дека треба правилно да се хранат, да јадат различни видови на овошје и зеленчук кои заедно со своите родители ќе ги подготват, искомбинираат и декорираат. Работилниците во кои

More

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛОТ

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛОТ

Општина Штип секоја година по повод 5 ти октомври – меѓународен ден на учителот , организира пригодна манифестација за избор на педагошки работници од образовните институции во град Штип. Вработените од детската градинка „Астибо“ за педагошки работник на годината ја избраа воспитувачката Дијана Петровска, долгогодишен воспитувач кој целиот работен век го посвети на децата.

More

НЕДЕЛА НА ДЕТЕ

НЕДЕЛА НА ДЕТЕ

  Секоја прва полна недела од месец октомври се слави како Недела на детето, согласно меѓународните конвенции. Ние вработените во детската градинка „Астибо“, секојдневно максимално сме посветени на децата, но  во текот на оваа недела организираме повеќе активности кои имаат спортско – рекреативен и забавен карактер преку кои децата се социјализџираат, се дружат меѓусебно ,

More

РАЗМЕНА НА ВОСПИТУВАЧИ

РАЗМЕНА НА ВОСПИТУВАЧИ

Од триесетти септември до четврти октомври, директорката Б.Трајчевска и вработените во детската градинка ОЈУДГ „Астибо“ од Штип , беа домаќини на активноста – размена на воспитувачи,  во која учествуваа вработени во детски градинки кои се членови на BAPTA – (Balkans Alliance of Preschool Teacher’s Associations) –  балкански сојуз на здруженија на воспитувачи. Оваа манифестација за

More

САМО СО ЗНАЕЊЕ МОЖЕМЕ КОН ПОДОБРО

САМО СО ЗНАЕЊЕ МОЖЕМЕ КОН ПОДОБРО

  Доживотното учење е определба на воспитувачките и сите вработени во детската градинка „Астибо“ со цел да им овозможиме на децата услови за севкупен правилен раст и развој во сите развојни домени. Размената на искуства со колешки од другите држави, согледување на можностите, начините и условите за работа се патоказ за да продолжиме во нашите

More

ЗА ПРАЗНИКОТ НА ТАТКОВИНАТА

ЗА ПРАЗНИКОТ НА ТАТКОВИНАТА

Со голема почит и љубов кон татковината , вредните раце на малите деца од срце го честитаат празникот на Татковината.  

More

ВО СВЕТОТ НА ДРУГАРСТВОТО

ВО СВЕТОТ НА ДРУГАРСТВОТО

За среќни и весели денови во светот на другарството, добредојде им посакавме на децата кои ќе научат да одат, да зборуваат , културно да се однесуваат, правилно да се хранат, да стигнат до вратите на училиштето преку игра, забава и многу дружба.  

More

ПРЕД ПОЧЕТОКОТ….

ПРЕД ПОЧЕТОКОТ….

  Вработените во детската градинка „Астибо“ , со својата креативност создадоа патека  која ќе води во  светот исполнет со бајки,  игри, песни и сказни.        

More

ВРЕМЕ Е ЗА УЧИЛИШТЕ

ВРЕМЕ Е ЗА УЧИЛИШТЕ

Долгогодишната соработка со нашата докторка Снежана Трајковска продолжува.Децата кои треба да се запишат во прво одделение со задоволство ги проследија нагледните едукативни работилници ,но и практичното прегледување на состојбата на нивните запчиња.Сите деца ја добија потребната потврда која е задолжителен документ за запишување во прво одделение.Им посакуваме успех на идните првачиња.

More

КАРИЕРЕН РАЗВОЈ

КАРИЕРЕН РАЗВОЈ

Желбата за унапредување на сопствените знаења,вештини и можности со цел подигање на квалитетот на воспитно-образовната работа со децата од предучилишна возраст е приоритет на сите вработени во нашата установа.За таа цел почитуваните професори од Институтот за европски образовни,социо-културни и економски политики ЕВРОПА ЗА ТЕБЕ Скопје, и УГД -ФОН Штип несебично ги споделија своите знаења  и

More

ОТВОРЕНИ СПОРТСКИ ИГРИ

ОТВОРЕНИ СПОРТСКИ ИГРИ

Радост, среќа, уживање за децата,а преку игра и забава правилно поттикнување на физичото здравје и моторен развој кај децата кои се важен фактор за севкупен раст и развој на предучилишните деца. На денешниот настан, активно учествуваа децата од средна група од сите објекти на градинка „ Астибо“ со трчање на крос, за што победниците во

More

ДЕН НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

ДЕН НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

  22 АПРИЛ ДЕН НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА – ДОВОЛНО ЛИ Е САМО ЕДЕН ДЕН  ДА ПОСВЕТИМЕ НА ЗАЧУВУВАЊЕ НА НАШАТА УБАВА ПЛАНЕТА ? ПОЧИТУВАНИ РОДИТЕЛИ, ДАЛИ РАЗМИСЛУВАТЕ КАКВА ИДНИНА ЌЕ ИМ ОСТАВИТЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА?   Воспитувањето започнува во домот а продолжува и правилно се насочува во предучилишните установи, а подоцна во основното образование. Затоа

More

ИГРАВ ЈАС-СЕГА ИГРАЈ ТИ

ИГРАВ ЈАС-СЕГА ИГРАЈ ТИ

Почитувани родители и сите вие кои се грижите за децата правилно и среќно да растат, играјте ги игрите од нашето и вашето детство. Предајте им ги на децата како најголемо богатство, да не се заборават, но и децата среќно да растат.

More

ПРОЛЕТНА ПРИКАЗНА

ПРОЛЕТНА ПРИКАЗНА

  Доаѓањето на пролетта и случувањата во природата , преку пролетна приказна, песна и игра ни раскажаа децата од средна група од градинките „ Бамби“,  „ Астибо“, „ Сончогледи “ и  „ Цветови“.  

More

КУКЛЕНА ПРЕТСТАВА

КУКЛЕНА ПРЕТСТАВА

ВЕСЕЛАТА ШУМИЧКА – КУКЛЕНА ПРЕТСТАВА Желбите и интересите на децата се приоритет во планирањето и реализацијата на воспитно – образовните содржини. Преку следење на овие претстави, со практикување на театар на маса како форма на реализација кај децата се поттикнува развојот на говорот, се развива фантазијата им се овозможува да патуваат во светот на непознататото.

More

ЕСЕНСКА ПРИКАЗНА

ЕСЕНСКА ПРИКАЗНА

ЕСЕНСКА ПРИКАЗНА – МУЗИЧКО – СЦЕНСКИ НАСТАП НА ДЕЦАТА ОД СРЕДНА ГРУПА Децата од средна група од објект „Астибо“ започнаа да ја раскажуваат Есенската приказна, која ќе продолжи да се раскажува во објект „Цветови“, „ Сончогледи“ и „Бамби“. Честитки до тимот на установата кој безрезервно и безгранично е посветен во поттикнување на севкупниот развој на

More

ПОСЕТА НА ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА

ПОСЕТА НА ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА

ЦРВЕНКАПА И ЗБУНЕТИОТ ВОЛК Посетата на театарска претстава, доживувањето во театар е единствена можност да се почувствува магијата, да се поттикне развојот на чувството за уметност, култура, убаво однесување кај децата…

More

МОЈОТ ГРАД ПРАЗНУВА НОЕМВРИ

МОЈОТ ГРАД ПРАЗНУВА НОЕМВРИ

ЗА ПРАЗНИКОТ НА МОЈОТ ГРАД И НА НАШАТА ГРАДИНКА „ АСТИБО “ Денот на градот е ден и на нашата градинка „ Астибо “. Затоа нека ни е честит празникот, а во каков град децата сакаат да живеат направија сами во своите занимални. Кажаа: да биде чист, со големи улуци, со многу лулашки…  

More

ВРЕДИ ДА СЕ ШТЕДИ

ВРЕДИ ДА СЕ ШТЕДИ

МЕДО – ШТЕДО Одбележувањето на Светскиот ден на штедењето беше можност децата од градинката „Сончогледи“ да ја посетат филијалата на банката Шпаркасе во нашиот град. Потребата и навиките за штедење се учат од најрана возраст, а преку сложувалката и боенката кои ги добија како подарок од вработените, децата се запознаа со авантурите и навиките на МЕДО

More

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ТАТКОВИНО НАША МИЛА

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ТАТКОВИНО НАША МИЛА

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ТАТКОВИНО НАША МИЛА

More

ЗА УСПЕШЕН СТАРТ

ЗА УСПЕШЕН СТАРТ

                ЗА УСПЕШЕН СТАРТ Вработените во детската градинка „Астибо“ подготвено ги дочекаа децата во сите објекти и сите воспитни – возрасни групи . За успешен старт сите родители на новозапишаните деца добија флаер со насоки за периодот на джадаптација на децата во градинка. Среќен почеток наши мали другарчиња, зачекорете во новиот дом во кој ќе

More

Промоција

Промоција

НИЕ СМЕ ТОА ШТО ГО ЈАДЕМЕ – ИЗБОРОТ Е НАШ Вработените од детската градинка „Астибо“ по повод одбележување на Светскиот ден на храната ја промовираа публикацијата „ Ние сме тоа што го јадеме – изборот е наш“, со цел поттикнување на родителите да ги негуваат навикитекај своите деца за секојдневно консумирање на овошје и зеленчук во

More
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial