Сакам радост!  Не сакам тага. Previous item ОД ЦВЕТ НА ЦВЕТ-ПОЛНА... Next item БОИТЕ НА ВИНОЖИТОТО ВО ХРАНАТА

Сакам радост! Не сакам тага.

 

 

 

Денешниот празник е уште еден убав повод за поминати прекрасни моменти со семејството.Оваа година малку ќе е поразличен но се надевам ќе е исполнет со многу среќни моменти.Веќе се направени плановите како барем за кратко да поуживаме во убави моменти надвор.Тоа ќе ни пружи задоволство и среќа.

 

.

Но може да се случи сонцето да ни се скрие, а облаче дожд да ни донесе. Тогаш би биле малку тажни зошто нема да можеме да играме надвор.

 

Може и да се налутиме. А, кога се лутиме воопшто не ни е пријатно.

 

Но најсреќните моменти се моментите поминати ЗАЕДНО во семејството. Среќни сме  и радосни бидејќи сме  опкружени со најблиските:мама, тато, бато, дада, баба, дедо…Сето тоа е нормално. Тоа се така наречени емоции или чувства. Такви се: љубов, тага, среќа, лутина, страв.

 

Еве во приказната за Јованче и Марика која може да ја слушнете  ги има сите емоции: страв, среќа, радост, лутина…

Приказната може да ја слушнете на следниот линк:

https://www.youtube.com/watch?v=VglJdwH6Bg4

Огледало

Ајде сега со помош на родител, погледнете се во огледалце и видите се самите како изгледате кога сте среќни, тажни, лути, изненадени.

А сега земете лист хартија и ножица . Со помош на родител исечете неколку кругови  и на него нацртајте среќен лик, тажен лик.

            

 

Оваа активност  поттикнува кон развивање на позитивни емоции: љубов, радост, задоволство.

Исто така поттикнува кон способност за намалување на моменталниот интензитет на негативните емоции.

Активноста е во тесна корелација со доменот здравје и моторен развој и когнитивен развој и стекнување на општи знаења.

И за крај ве поздравувам со една убава, весела песна  која веќе вие добро ја знаете

https://www.youtube.com/watch?v=XTBW_uC_p4A

Воспитувач: Мирјана Алексова

Додади коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial